Lägg i kundvagnen

Lagerstatus: Välj först variant

Leveranstid: Välj först variant

0 kr

Stäng

  • Snabb leverans
  • Eget lager
  • Öppet köp 30 dagar
  • Frakt 39 kr
  • Betala med KlarnaBetala med Swish
  • Frakt via PostnordFrakt via DHL
Kundvagnen är tom

Miljöansvar

Både vi som återförsäljare och du som konsument har ett viktigt, gemensamt ansvar för att skydda vår miljö, hälsa och framtid genom att se till att olika produkter hanteras och återvinns på rätt sätt. Elektronik och - framförallt - batterier har en betydande miljöpåverkan, och kan även vara skadligt för hälsan!

Batteriers hälso- och miljöpåverkan

Batterier finns i många olika format, med flera olika sorters kemiskt innehåll. Det finns alkaliska batterier, brunstensbatterier, blybatterier, kvicksilverbatterier, nickelkadmiumbatterier, nickelhydridbatterier, litiumbatterier, silveroxidbatterier och zinkluftbatterier. De flesta småbatterier är idag fria från tungmetaller, men inte alla.

Många knappcellsbatterier innehåller kvicksilver, som är en väldigt giftig tungmetall. Kvicksilver kan bland annat skada det centrala nervsystemet, njurarna och hjärnan. De knappcellsbatterier som säljs hos Batterix innehåller i regel lithium eller silveroxid, snarare än kvicksilver.

I större, uppladdningsbara batterier finns ofta kadmium, ett giftigt ämne som utsöndras långsamt ur kroppen. Inandning av kadmium kan medföra kronisk sjukdom i luftrör och lungor, samt orsaka njurskador.

Bly och starkt frätande svavelsyra finns i exempelvis startbatterier. Bly är en giftig tungmetall som skadar såväl hälsa som miljö redan vid små mängder. Blyföreningar kan skada nervsystemet, skelettet, njurarna och immunförsvaret. Det kan också ge fosterskador och orsaka blodbrist.

Som du säkert förstår, är det därför viktigt att batterier används på rätt sätt, och att batterier aldrig hamnar i naturen.

Lämna in gamla batterier och elektronik till återvinning!

Batterier och elektronik (med eller utan batterier) ska aldrig slängas i soptunnan! Det får inte heller bli liggande utomhus, och oanvändbara batterier eller elektronik som ligger och samlar damm inomhus fyller väl inte direkt heller någon funktion. Gamla batterier riskerar att rosta eller fräta sönder, varpå dess giftiga innehåll kan läcka ut.

Alla sorters batterier ska samlas in för återvinning. Bärbara batterier ska lämnas till kommunes insamlingsställen för batterier. Det kan vara i "batteriholkar" vid matvarubutiker eller på återvinningsstationer, fastighetsnära insamling eller hos din närmaste återvinningscentral. På www.batteriinsamlingen.se kan du se vilka insamlingsplatser som finns nära dig. Uttjänta produkter med inbyggda batterier ska lämnas till kommunens insamling av el-avfall. Vissa butiker har också insamling av smått elavfall. Bil-/startbatterier lämnas kostnadsfritt till återförsäljare av startbatterier, eller till kommunernas återvinningscentraler.

Är du osäker? - Kontrollera ifall din produkt har en symbol föreställande en överkyssad soptunna, isåfall ska den återvinnas och INTE placeras i hushållssoporna! Alla batterier och elektroniska produkter som säljs av Batterix (och de allra flesta andra butiker) är märkta på detta sätt.

Batterierna du lämnar in kommer sedan att sorteras och återanvändas till nya batterier eller inom stålindustrin. Kvicksilverbatterier återvinns inte, då Riksdagen har beslutat att kvicksilver ska fasas ut från kretsloppet. Arbete pågår med att utvinna kvicksilvret från kvicksilverbatterier, för att sedan skicka det till slutförvar.

Batterix miljöansvar

Miljön är en av de viktigaste frågorna i arbetet för oss på Batterix. Vi är noggranna med att följa de miljöregler som finns i vår bransch, och håller oss aktivt uppdaterade kring nya förordningar och rekommendationer. Vi strävar också ständigt efter att förminska vårt eget ekologiska fotavtryck, genom att minimera mängden emballage, hitta mer miljövänliga material och produkter, och givetvis genom att källsortera vårt egna avfall. Under sommaren-hösten 2020 kommer vi att ta fram nya funktioner för att erbjuda våra kunder möjligheten att bidra till ett aktivt miljöarbete.

Företag som importerar, låter tillverka eller säljer batterier/elektronik till andra länder har ett så kallat producentansvar, vilket bland annat innebär att man ska betala miljöavgifter för de produkter man sätter på marknaden, att man har en skyldighet att samla in elektronikavfall, samt att informera konsumenter om hälso-/miljöeffekter och om återvinning av elektronik och batterier. Vi på Batterix omfattas inte av producentansvar, då vi varken importerar, låter tillverka eller säljer batterier/elektronik till andra länder. Miljöavgifterna betalas istället in till myndigheterna av våra leverantörer, men vi tycker ändå det är viktigt att informera våra kunder om hur de produkter vi säljer kan påverka miljö och hälsa.

Information: Vi använder cookies för att ge dig bästa möjliga upplevelse. Genom att fortsätta surfa godkänner du detta. Läs mer